Informatie Stad Vlissingen

Vlissingen is een plaats (stad) en een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de noordzijde van de monding van de Westerschelde op het voormalige eiland Walcheren. De plaats Vlissingen telt ongeveer 33.000 inwoners. De gemeente heeft 44.451 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) en een oppervlakte van 344,98 km², waarvan 310,84 km² water. Bij de gemeente Vlissingen horen ook de plaatsen Oost-Souburg (10.500 inwoners), West-Souburg (1000 inwoners) en Ritthem (500 inwoners); West-Souburg wordt tegenwoordig als een wijk van de plaats Vlissingen beschouwd.

Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog was de stad in Spaanse handen, Vlissingen was op 6 april 1572 de tweede stad na Den Briel die zich van de Spanjaarden bevrijdde. In tegenstelling tot Den Briel werd Vlissingen niet door de geuzen maar door zijn eigen inwoners bevrijd. In 1585 werd Vlissingen Engels bezit: koningin Elisabeth verkreeg het in onderpand, samen met Oostende, Brielle en Fort Rammekens, in ruil voor militaire en financiële hulp in de strijd tegen Spanje. In 1616 kwamen deze gebieden terug bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vlissingen is onder Napoleon, voordat hij heel Nederland inlijfde, ook een tijd in Franse handen geweest door het Verdrag van Fontainebleau. De stad hoorde in die tijd dus niet tot het Koninkrijk Holland, zoals een groot deel van de rest van het huidige Nederland wel deed, maar werd onderdeel van het arrondissement Eeklo in het Scheldedepartement.

 

In de jaren 30 van de 20e eeuw wilde burgemeester C.A. van Woelderen de economie van de stad vergroten op basis van de drie pijlers toerisme, haven en industrie. Om het toerisme te stimuleren was er in de jaren twintig reeds een vliegveld aangelegd in het noorden van Vlissingen. De havens van de stad werden vergroot en Vlissingen werd als badplaats gepromoot. Hiervoor werd een badstrand en een wandelpier opgericht. De pier is op last van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog afgebroken om een landing van de geallieerden te voorkomen. Bron: Wikipedia

Over ons

Stad Vlissingen is een (verzamel website) waar u dagelijks het nieuws uit Vlissingen kunt lezen, via diverse (informatie) bronnen. Winkels, horeca, stappen, evenementen, gezondheidszorg, onderwijs, politiek, we houden u op de hoogte. De website Stad Vlissingen is een initiatief van Ben Bosselaar, tevens ook oprichter van de lokale (internetzender) voor Vlissingen RTV Vlissingen in 2010. Er zijn diverse sites over Vlissingen, maar alle informatie staat (versnipperd) op het internet. En de bezoeker (lezer) moet zich een weg banen via allerlei sites om aan informatie over de stad te komen. Daarom is het idee ontstaan om een algehele website in het leven te roepen waar alle informatie over de Stad Vlissingen te vinden is, en dat is Stad Vlissingen.nl. Ook zijn we actief via de sociale media, via Twitter en Facebook onder dezelfde naam Stad Vlissingen.